Foppelog » PBO - een nieuwe ziekte

woensdag 2 september 2009 08:59

Huisartsen registreren in de eerste dagen van het nieuwe mediaseizoen een verhoogd aantal patiënten met PBO-verschijnselen.

PBO - Participant Burn Out - is een nieuwe aandoening die in de afgelopen drie jaar steeds meer slachtoffers heeft gemaakt.
Lijders aan PBO zijn krantenlezers, mediaconsumenten en internetgebruikers die op alle mogelijkheden ingaan een mening, commentaar of bijdrage te leveren.

‘Ik vond het niet meer dan mijn plicht mee te doen met de fantastische mogelijkheden die de media ons nu geven’, zegt PBO-patiënt Rein Hoefnagel (38), een bedrijfsdiëtist die sinds één augustus ziek thuiszit.
‘Er is een einde gekomen aan het eenrichtingsverkeer, wij, gewone burgers, lezers en kijkers, kunnen eindelijk actief meedoen. En ik deed aan alles mee. Gaf mijn mening - soms wel zestig keer op een dag - sms’te mijn keuze, stuurde foto’s in, belde me suf naar meepraatprogramma’s - ik had er een overladen dagtaak aan. Sterker nog: ik werd er doodmoe van. Ik ging rare meningen geven. Mijn vrouw zei: ‘Maar dat is jouw mening helemaal niet, Rein, gisteren zei je nog iets heel anders.’ En toen wist ik: er is iets helemaal niet goed met mij.’

Rein Hoefnagel stortte psychisch in en legde op dringend doktersadvies alle oproepen tot medewerking naast zich neer.
‘Heel gek, als je zo actief meedoet zoals ik, ga je echt denken dat jouw mening ertoe doet. Terwijl je van de resultaten van jouw denk- en doewerk nooit iets te zien krijgt. Je gaat jouw deelname aan discussies en debatten heel serieus nemen. De idee dat de makers van kranten en programma’s je alleen maar voor de vorm gebruiken - omdat burgerdeelname nou eenmaal moet - komt niet in je op.
En nog wil ik niet geloven dat al dat gehengel naar de deelname van de consument maar flauwekul is.
Nee, mijn PBO is nog lang niet voorbij. De dokter schrijft mij nog zes weken media-onthouding voor.’

Startpagina Foppelog Foppelog archief Wie is meneer Foppe? Data Reutemetour Het boek,
de making-of